Thoughts

Η στιγμή της #αλλαγής προς το #καλύτερο αρχίζει μόλις αγαπήσεις τον #εαυτό σου, αρχίζει την στιγμή που θα πεις «εγώ σ’αυτό το σκοτάδι δεν ανήκω, θέλω να #ζήσω στο #φως». Γιατί περί #αγάπης προς τον εαυτό σου πρόκειται. Περί #επιβίωσης πρόκειται. Γιατί τίποτα δεν μεγαλώνει στο σκοτάδι. Γιατί ακόμα κι η #φύση μας το δίδαξε…κάθε καινούργια #μέρα αρχίζει όταν ανατείλει το #φως!

Πολύ συχνά μας απασχολεί η #σκέψη του «τι θα πούνε οι άλλοι για μένα», ή «τι θα σκεφτούν οι άλλοι εάν με δουν έτσι» (εάν για παράδειγμα είμαστε #στεναχωρεμένοι, #αγχωμένοι, ή βρισκόμαστε σε #κρίση πανικού). Με άλλα λόγια, πιο πολύ μας απασχολεί η #γνώμη των άλλων παρά το #συναίσθημα που βιώνουμε και η ‘άσχημη’ περίοδος στην οποία ενδεχομένως να βρισκόμαστε. Παραδόξως, δεν έχουμε κανένα #έλεγχο στην σκέψη των γύρω μας. Στο μοναδικό πράγμα που έχουμε έλεγχο είναι η #γνώμη που έχουμε για τον ίδιο μας τον #εαυτό. Εκείνο που θα πιστέψουμε για εμάς, αντανακλά και το πως μας βλέπουν οι άλλοι. Εάν δηλαδή πρώτοι εμείς #αποδεχτούμε την όποια #αποτυχία ή οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα μπορεί να κουβαλάμε την δεδομένη στιγμή, τότε οι γύρω μας δεν έχουν κανένα λόγο να το κρίνουν αρνητικά.

#ΟΧΙ. Πάντοτε μας δυσκολεύει αυτή η λέξη. Είναι η λέξη που λέμε ή δεν λέμε όταν φοβόμαστε. Κάποτε θέλεις να υψώσεις ανάστημα, να αρνηθείς, να αντισταθείς. Και όμως φοβάσαι. Φοβάσαι μήπως δεν τα καταφέρεις, μήπως παρεξηγηθείς, μήπως αναστατώσεις ή αναστατωθείς. Φοβάσαι μήπως με το ΟΧΙ σου απογοητεύσεις, χάσεις ανθρώπους από τη #ζωή σου, χάσεις τη δουλειά σου, μείνεις #μόνος. Από την άλλη, έρχονται κάποιες ευκαιρίες, κάποιες συναρπαστικές επιλογές, κάποια #ταξίδια, μια επαγγελματική πρόταση, μια γνωριμία. Και όμως #φοβάσαι. Φοβάσαι μήπως βγεις από την βολική σου ζώνη, μήπως τσαλακωθείς, μήπως αλλάξεις, μήπως δεν μπορείς να διαχειριστείς τα έντονα #αισθήματα και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά σου! Και λες ΟΧΙ. Τελικά είναι #τέχνη να ξέρεις πότε να λες ή να μην λες ΟΧΙ. Τελικά είσαι #δυνατός ή #αδύναμος όταν το λες ή δεν το λες. Εσύ πότε λες ΟΧΙ;

Δουλεύοντας με τους ανθρώπους τόσα χρόνια διαπίστωσα το εξής: δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει περάσει κάποιο γολγοθά: μικρό ή μεγάλο, αβάσταχτο ή υποφερτό… στην τελική ο καθένας ξέρει το δικό του και η αντοχή στον πόνο είναι υποκειμενική. Θεωρώντας αυτό ως δεδομένο λοιπόν, δεν μπορεί να αποτελεί ‘δικαιολογία’ για μια ζωή το ότι κάποιος πέρασε δύσκολα ή περνά δύσκολα. Διότι ΠΑΝΤΑ υπάρχει η δυνατότητα της #επιλογής. Διότι αυτό ισχύει λίγο ή πολύ για όλους μας…Και έτσι προκύπτουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: οι βολεμένοι και οι #μαχητές! Τους βολεμένους τους αναγνωρίζεις εύκολα: είναι αυτοί που έχουν την δικαιολογία πάντα έτοιμη, είναι μονίμως βυθισμένοι στα σκοτάδια τους, παραπονιούνται συνεχώς, είναι θυμωμένοι. Οι μαχητές από την άλλη δεν εντοπίζονται εύκολα! Και δεν εντοπίζονται εύκολα δίοτι δεν σου δίνουν ποτέ την αίσθηση ηττοπάθειας! Στα μάτια σου, η ζωή τους είναι τέλεια, είναι γεμάτοι επιτυχίες και στιγμές ευτυχίας! Είναι σχεδόν πάντα #χαμογελαστοί, αποπνέουν #δυναμισμό και σου μεταδίδουν θετική #ενέργεια. Στην πραγματικότητα τις ίδιες μάχες δίνουν με τους βολεμένους…κάποιες φορές και χειρότερες! Το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι η στάση τους προς τη #ζωή! Είναι η επιλογή της ζωής της ίδιας, με ότι αυτή συνεπάγεται!

Η δυστυχία στη ζωή μας προκύπτει από την επιμονή μας στο παντοτινό…εμμένουμε στο μόνιμο και στο σταθερό όταν κι η ίδια η ζωή ακόμα έχει τέλος!! Οι #άνθρωποι πάντα θα φεύγουν, οι #κύκλοι πάντοτε θα κλείνουν, οι #έρωτες πάντοτε θα τελειώνουν, κι οι #ανάγκες μας πάντοτε θα αλλάζουν!Η #αποδοχή είναι ίσως η ισχυρότερη βάση για την #ευτυχία!

…Κι αν θες να ξέρεις, δεν υπάρχει ισχυρότερη #δύναμη από την #ελπίδα των απελπισμένων. Αντιφατικό, οξύμωρο, #αληθινό!

Να φεύγεις πάντα για όσα αγαπάς. Τα βήματα σου, μόνο εκείνα, θα σε πάρουν εκεί που λαχταράς να πας.

Τις πιο δύσκολες σου στιγμές, τις πιο σκοτεινές, εκείνες που το χρειάζεσαι περισσότερο, μίλα στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες στο πιο #αγαπημένο σου πρόσωπο. Εκείνες τις στιγμές χρειάζεται #λεπτότητα, #ευγένεια, #προσοχή και #αγάπη σε ό,τι σου λες.

%d bloggers like this: