Τι είναι το coaching και πως μπορεί να με βοηθήσει;

Το coaching είναι η νέα σχετικά τάση που φαίνεται να έχει αρχίσει να εισχωρεί στην ζωή μας, είτε προσωπική είτε επαγγελματική.

Τι είναι λοιπόν το coaching και πως μπορεί να με βοηθήσει; Επίσης, τι δεν είναι το coaching και πότε δεν μπορεί να με βοηθήσει;

Το coaching είναι μία διαδικασία μέσα από την οποία οι άνθρωποι καταφέρνουν να προχωρήσουν στην ζωή τους, σε τομέα (ή τομείς) στους οποίους νιώθουν παγιδευμένοι. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το coaching, μπορείτε να ανακαλύψετε τι είναι σημαντικό για εσάς, ποιες είναι οι αξίες σας, τι θέλετε από τη ζωή σας και τι χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να φτάσετε (ή τελοσπάντων να πλησιάσετε) στο αίσθημα πληρότητας.

Ο coach σας, ή αλλιώς ο ‘προπονητής’ σας, συμμαχεί μαζί σας και σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε την σκέψη σας, εάν αυτή είναι θολωμένη για οποιονδήποτε λόγο και να δράσετε αναλόγως. Έστω και αν σας φαίνεται περίεργο, ο ‘προπονητής’ σας δεν χρειάζεται να γνωρίζει σχεδόν τίποτα από τις λεπτομέρεις των ζητημάτων που σας αφορούν. Αντίθετα, βασική αρχή του coaching είναι ότι ΕΣΕΙΣ έχετε την δυνατότητα να αξιολογήσετε με σαφήνεια την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και στην συνέχεια να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν με τον τρόπο που σας εκφράζει καλύτερα. Είστε βεβαίως δημιουργικοί και εντελώς ικανοί να βρέιτε τις απαντήσεις. Δουλειά του ‘προπονητή’ σας είναι να σας ακούσει, να σας ενδυναμώσει και να σας εμψυχώσει, παρά να σας καθοδηγήσει, να σας συμβουλεύσει και να σας θεραπεύσει.

Με λίγα λόγια το coaching αρχικά θα διευκρινίσει και θα ξεκαθαρίσει, έπειτα θα φέρει την ισορροπία και εν τέλει θα σας βοηθήσει να εκπληρώσετε τους στόχους και τις επιθυμίες σας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το coaching ΔΕΝ θεραπεύει ούτε και αντικαθιστά μορφές θεραπείας όπως για παράδειγμα η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση. Επίσης, το coaching δεν είναι κατάλληλο για άτομα που υποφέρουν από κάποια ψυχολογική διαταραχή όπως για παράδειγμα κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, εξάρτηση από ουσίες, διαταραχές διατροφής κτλ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το coaching, ή για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

%d bloggers like this: